Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt Kanseri Hakkında Önemli Bilgiler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, cilt kanserinin dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Hannarici, erken teşhis edildiğinde cilt kanserinin tamamen tedavi edilebileceğini belirtti. “Cilt kanseri, önlenebilir kanserler arasında önde gelenlerden biridir. En sık karşılaşılan cilt kanseri türleri; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve en agresif olan malin melanomdur,” dedi.

Güneşe uzun süre maruz kalmak, korunmasız bir şekilde güneşe çıkmak, solaryum gibi yapay ultraviyole kaynaklarını kullanmak, açık tenli olmak ve ailesinde cilt kanseri öyküsü bulunması gibi faktörlerin cilt kanseri riskini artırdığını söyleyen Uzm. Dr. Hannarici, cilt kanserinden korunmanın mümkün olduğunu vurguladı. Hannarici, korunmak için yapılması gerekenlerin oldukça basit olduğunu belirtti. “Güneşe çıkarken geniş spektrumlu, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmalıyız. Özellikle saat 10.00-16.00 arasında uzun süre güneşe çıkmaktan kaçınmalıyız. Şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler tercih etmeliyiz. Cildimizde yeni oluşan ya da şekli, rengi, boyutu değişen benleri mutlaka bir dermatologa göstermeliyiz,” şeklinde konuştu.

”GENÇLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLİR”

Hannarici, herhangi bir cilt değişikliğinin basit bir leke olmayabileceğini vurgulayarak, cilt kanserinde erken teşhisin önemini vurguladı. “Cilt kanseri sadece yaşlılarda değil, gençlerde ve çocuklarda da görülebiliyor. Bilinçli davranışlarla hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyabiliriz. Aynaya baktığımızda sadece dış görünümümüzü değil, sağlığımız hakkında önemli ipuçlarını da görebiliriz. Cildinize özen gösterin, değişikliklere geç kalmayın. Korunmak kolaydır, tedavi edilebilir, ancak geç kalmak risklidir,” dedi.

Related Posts

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.