Dünya Kara Alanlarının Yüzde 40’ı Kurak Alanlardan Oluşuyor
Son araştırmalara göre, Antarktika hariç, dünya kara alanlarının yüzde 40’ı kurak alanlardan oluşuyor. Bu durum, dünya genelinde tarım ve yaşam için zor koşulların mevcut olduğunu ortaya koyuyor.
Guardian’da yayımlanan bir araştırma sonucuna göre, son 30 yılda Hindistan’ın yaklaşık üçte biri büyüklüğünde bir alan kuraklaşmış ve nemli bölgeler tarım için uygun olmaktan çıkmış.
AFRİKA GSYİH’SİNİN YÜZDE 12’SİNİ KURAKLIK NEDENİYLE KAYBETTİ
Özellikle Afrika ve Asya’da yaşanan kuraklık ve su kıtlığı sorunu, ciddi ekonomik zararlara yol açıyor. Afrika, 1990 ile 2015 yılları arasında GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 12’sini kuraklık nedeniyle kaybetmiştir. Bu kayıpların gelecekte artması beklenmektedir. Afrika’nın GSYİH’sinin yüzde 16’sı, Asya’nın ise yüzde 7’si kaybedilebilir.
SUYUN YÜZDE 90’I BUHARLAŞARAK KAYBOLDU
Kuraklık, ekonomik zararların yanı sıra tarımsal üretimde de sorunlara neden olmaktadır. Üretimde ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Örneğin Kenya’da mısır üretiminin 2050 yılına kadar yarı yarıya azalması beklenmektedir. Çalışmalar, suyun yüzde 90’ının buharlaşarak kaybolduğunu ve bitki örtüsünün yüzde 10’a düştüğünü göstermektedir.
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Genel Sekreteri İbrahim Thiaw, kuraklıkların kalıcı bir sorun haline geldiğini belirterek, “Kuraklık, geçici yağışsız dönemler gibi değil, kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir dönüşümü temsil eder.” açıklamasında bulundu.
PatronlarDünyası.com