Tarımda 22 yıl sonra ilk kez bu yapılıyor: “Nihayet”

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarım Sayımı İçin Atılan Adımlar Olumlu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımı hakkında açıklamalarda bulundu. Gürer, sonunda resmi adımların atıldığını belirterek, 1955’te yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımının, AKP döneminde ilk kez bu kadar uzun süre aksadığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında 2023 yılında imzalanan bir protokolün ardından, 10 Mayıs 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile sürecin resmiyet kazandığını belirten TBMM Tarım Komisyonu üyesi Gürer, şunları söyledi:

“Tarımda planlı üretim için güvenilir verilere ihtiyaç vardır. Boş ahırlarda hayvan, ekilmeyen arazide ürün gösteriliyorsa, bu istatistikler güvenilir olmayacaktır. Bu nedenle sayımın mutlaka yerinde yapılması gerekmektedir. 22 yıldır yapılmayan sayım, tarım politikalarının doğru şekilde uygulanamamasına neden oldu.”

Sayım 2 Aşamada Gerçekleşecek

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre genel tarım sayımı iki aşamada gerçekleştirilecektir:

Birinci Aşama: Kayıt dışı tarım arazilerinin belirlenmesi, ön tarama faaliyetleri, eğitim ve bilgilendirme süreci.

İkinci Aşama (2025): Sahada yapılan çalışmalarla tarım işletmeleri, iş gücü, hayvan varlığı, alet-makine envanteri gibi veriler doğrudan toplanacaktır.

Bu sürecin sonunda 2026 yılına kadar sayım tamamlanmış olacaktır. TÜİK tarafından yayımlanacak olan “Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi” doğrultusunda tüm kamu kurumları sürece destek olacaktır.

Gürer ayrıca, son 22 yılda sürekli değişen Tarım Bakanları ve politikalarının sektörde belirsizlik yarattığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Tarımda artık öngörülebilirlik kalmamıştır. Bu sayım, doğru politikaların temelini oluşturabilir. Fakat bu sadece protokolde kalmamalı, sahaya da yansıtılmalıdır.”

Related Posts

Terörsüz Türkiye vizyonuna iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonu, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Altın piyasasında hareketlilik: Fiyatlar yeniden yükseliyor! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 10 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Akaryakıtta fiyat değişti: Motorine zam geldi

Motorin fiyatlarına 1 lira 16 kuruşluk zam geldi. Zamlı fiyatlar bugünden itibaren pompalara yansıdı. Brent petrol fiyatındaki dalgalanma, iç piyasada akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel motorin ve benzin fiyatları belli oldu.

Yatırımcıya ağır darbe: Ekonomi yönetiminden dev vergi kararı!

Ekonomi yönetimi, uzun vadeli Türk lirası yatırımını özendirmek amacıyla yeni düzenlemeler yaptı. Stopaj oranlarındaki artış Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni uygulamalar kısa vadeli yatırım yapanları doğrudan etkiliyor.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?